01. decembar – MLADI HEROJ IZ NOVOG PAZARA – Srbija

0
248

Mladi istraživač iz Novog Pazara Jasmin Nurković završio je eksperiment kojim je prvi put pokazano djelovanje laseroterapije na matične ćelije, što može ubrzati liječenje povreda.
– Istraživanjem u oblasti matičnih ćelija počeo sam da se bavim sasvim slučajno prije pet i po godina, nakon svojih osnovnih studija. Sticajem okolnosti, tada je na državnom univerzitetu u Novom Pazaru osnovana laboratorija za matične ćelije i ja sam tu počeo da radim – kaže Nurković.
Nurković je dobitnik nagrade Mladi heroj Srbije koju je dobio početkom ove godine u oblasti nauke i obrazovanja nakon ostvarenih rezultata u oblasti matičnih ćelija i 57 publikacija na tom polju.
Sada su postavili teoriju da laserom niske snage i elektromagnetnim poljem stimulišu endogene, odnosno te matične ćelije koje se nalaze već u samom tkivu, na brži rast i razmnožavanje, te se na taj način ubrzava izlječenje. Pokazali su prvi put u svijetu da ta dva fizikalna agensa, koja se inače koriste u fizikalnoj medicini, poboljšavaju rast i razvoj i diferencijaciju tih matičnih ćelija.