01. novembar – UN: Uspjeh u smanjenju stope smrtnosti među djecom

0
257

Tokom posljednjih 25 godina, svijet je načinio značajan napredak u spasavanju života male djece. Prvi put broj smrtnih slučajeva među djecom niži je od šest miliona na globalnom nivou, ali većina tih slučajeva mogla je da bude spriječena, navodi se u najnovijem izvještaju Ujedinjenih nacija.
Tokom 1990. godine 35 hiljada djece umiralo je svakoga dana. Prošle godine, 15 hiljada djece i beba umiralo je svakoga dana, što je značajno smanjenje broja koje je uslijedilo zahvaljujući velikim globalnim naporima.
– Napredak je veoma dobar i nastavlja se, ali nije dovoljno brz i moram da naglasim da je te smrtne slučejeve moguće spriječiti. Sa naučnim znanjem koje imamo, sa mogućnostima intervencije, sa sredstvima koja su nam dostupna, ti smrtni slučajevi mogu da se spriječe”, kaže Flavija Bustreo iz Svjetske zdravstvene organizacije.
U najnovijem izvještaju Ujedinjenih nacija o smrtnosti djece i novorođenčadi navodi se da svake godine milioni djece mlađe od 5 godina umru, većinom zbog uzroka koje je moguće spriječiti, kao što su malarija, upala pluća i dijareja. U skoro polovini broja slučajeva smrti djece, neuhranjenost ima uticaja. Zdravstveni radnici mjere obim dječje nadlaktice kako bi ustanovili koliko su neuhranjena. Iako više djece sada doživi svoj peti rođendan, UN navode u izvještaju da se 46 procenata smrtnih slučajeva djece dogodi ubrzo poslije rođenja.
– A te smrti u prvim mjesecima života izazvane su prijevremenim rođenjem. Izazvane su zbog nedovoljne tjelesne mase, značajno zbog sepse, ozbiljne infekcije koja se javlja tokom porođaja, a takođe i gušenjem” – navodi Bustreo.
Deca mlađa od pet godina imaju veće šanse da umru od malarije nego odrasli, što je jedan od razloga zbog kojih djeca u pod-saharskoj Africi i djelovima Azije imaju veću stopu smrtnosti nego u drugim djelovima svijeta.
No, postoje i svetli primjeri. Vakcina protv žute groznice i sada, malarije, spasava mnogo dječjih života. Zemlje kao što je Tanzanija bore se protiv zagađenja, popravljaju sanitarne uslove i obezbjeđuju čistu vodu za piće. Problemi su i dalje veliki, kažu UN, jer uprkos poboljšanju u smanjenju stope smrtnosti, oko 60 miliona djece ispod 5 godina umrijeće u periodu do 2030. godine, a polovina tog broja biće novorođenčad. Bustreo kaže da je većinu tih slučajeva moguće spriječiti, što naglašava hitnost da se poboljša pre i post natalna njega za majke i zdravstvena zaštita za malu djecu.