02. jun – Zdravlje građana na prvom mjestu – Polinezija

0
120

U godini kada je pandemija razorila svjetsku ekonomiju, većina zemalja, a posebno one zavisne od turizma, sada gledaju kako da ublaže njene posledice. Međutim, nekima je bitnije zdravlje od profita.

Polinezija, grupa ostrva u Tihom okeanu, nema namjeru da otvara sezonu za turiste, jer žele da ostanu 100 odsto korona free. Ova subregija Okeanije je u prva tri mjeseca 2020. imala dobar broj rezervacija, što je održalo porodične firme, uprkos neuspješnoj sezoni.

Korona se širila munjevito, a tokom vikenda na desetine letova za Rarotongu je bilo otkazano, plovidbe kruzera zabranjene, a granična ograničenja su nalagala da niko osim Novozelanđana ne može da kroči na Polineziju.

– Ljudi, a ne novac – rekao je premijer Henri Puna, i tako svima stavio do znanja šta im je na prvom mjestu.

Inače, turizam polinezijskoj ekonomiji donosi oko 300 miliona dolara. Ova nacija koju čini 17.500 ljudi još nije zabilježila nijedan slučaj korona virusa. Ipak, višegodišnja linija rasta sada je naglo prekinuta.

ANZ banka je upozoravala da zemlja neće vidjeti nijednog turistu najmanje tri mjeseca što je uzrokovalo pad BDP-a za 60 odsto. Svako vraćanje u normalu se sada odvija sporo, a prema mišljenju ekonomista – 2020. će biti teška godina za Polineziju.