03. oktobar – Vitamini ne umanjuju rizik od srčanih oboljenja – SAD

0
266

Naučnici ukazuju na to da ni vitamin C ni vitamin D ne smanjuju rizik od nastanka srčanih oboljenja, srčanog infarkta i moždanog udara, kao što se ranije vjerovalo. Većina osoba uzima vitamine u obliku pilula da bi preduprijedila nastanak određenih hroničnih bolesti. Klinička studija ispitivala je 14.641 ljekara prosječne starosti 64 godine, koji su redovno uzimali ili vitamin C ili vitamin E ili praznu pilulu, tj. placebo u toku osam godina. Oni koji su uzimali vitamine nijesu pokazali nikakvu razliku u nastanku gorepomenutih oboljenja u poređenju sa onima koji su uzimali placebo.

Studija rađena među Japancima oboljelim od šećerne bolesti, nije potvrdila da uzimanje malih doza aspirina može da preduprijedi bolesti srca i krvnih sudova.
Naučnici sa Harvardskog medicinskog fakulteta (Brigham and Women’s Hospital, Boston) na kom je klinička studija izvedena, smatraju da ljudi treba da se fokusiraju na zdravu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i izbjegavanje rizičnih faktora, kao što je masna hrana, kako bi smanjili rizik od nastanka kardiovaskularnih oboljenja.