05. maj – Otkaz u jednom danu dalo 13 anesteziologa sarajevskog kliničkog centra – BiH

0
40

Trinaest anesteziologa s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) podnijelo je zahtjev za raskid ugovora. Biće održana hitna sjednica Vlade Kantona Sarajevo povodom novonastale situacije.

Razlog za otkaze je nezadovoljstvo uslovima rada, što je i kulminiralo prošlog mjeseca kada su poslali pismo rukovodstvu KCUS-a u kojem su upozorili na katastrofalne uslove rada i korišćenje neadekvatnih respiratora za oboljele od kovida, prenosi portal Kliks.

Informaciju o otkazima anesteziologa je potvrdio i ministar zdravstva Kantona Sarajevo (KS) Haris Vranić na sjednici kantonalne skupštine.

Za pismo koje je procurilo u javnost i podiglo veliku prašinu ljekari su kazali da se radi o internoj komunikaciji, ali da je vjerodostojno. Kako Kliks nezvanično saznaje, zahtevi ljekara su ignorisani.

Nedugo nakon toga Tužilaštvo Kantona Sarajevo je formiralo predmet, a istražitelji Sipe su ušli na KCUS i oduzeli dokumentaciju koja će pomoći u istrazi s ciljem utvrđivanja da li su Malina respiratori ispravni, koliko ih je u funkciji i da li su korišteni na pacijentima inficiranim koronavirusom, kao i da li je pacijentima pružena adekvatna ljekarska njega.