05. maj – Ljekarsko društvo udijelilo priznanja koja obavezuju – Srbija

0
314

Povodom Đurđevdana, slave Srpskog ljekarskog društva, najstarije strukovno udruženje ljekara, dodijelilo je priznanja najzaslužnijima, koji su godine i decenije uložili u razvoj srpskog zdravstva i zdravlje građana. A onima koji su budućnost medicine i stomatologije, najboljim studentima, dodijeljena su prva priznanja.
Srpsko ljekarsko društvo broji oko 27.000 članova, ljekara i stomatologa, i ima 49 specijalističkih sekcija.
Najviše godišnje priznanje Srpskog ljekarskog društva – Veliki pečat, uručeno je Obradu Zeliću, Ljubici Đukanović i Pavlu Milenkoviću, a nagrade za životno djelo, između ostalih, dobili su Zoran Krivokapić i Radan Džodić. Mnogi od nagrađenih radili su u inostranstvu, ali su se i vratili, i znaju kako bi država mogla da pomogne njihovim nasljednicima.
Nema preciznih podataka o tome koliko je ljekara u poslednjih nekoliko godina otišlo iz Srbije, mnogo je onih koji će i u penziju, ili iz državne prakse odlaze u privatnu. Do 15. maja u većini zdravstvenih ustanova biće raspisan konkurs za 2.010 radnih mjesta. Iz Ministarstva zdravlja najavljuju da na tom broju neće stati, a nastavljaju i odobravanje specijalizacija.