06. jul – Organizovan Kampus zdravlja – Srbija

0
250

Prvi Kampus zdravlja, gdje su građani imali prilike da besplatno obave preglede krvnog pritiska, srca, ultrazvuka štitne žlijezde i da porazgovaraju sa ljekarima održan je ispred Starog dvora u Beogradu.
Kampus zdravlja organizovan je uz pomoć italijanskih ljekara, udruženja HISP, Crvenog krsta Srbije, Ministarstva zdravlja Srbije, Medicinskog fakulteta u Beogadu i Ambasade Italije u Srbiji. Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo izjavio je tim povodom da mu je veoma drago što se Kampus zdravlja organizuje u Beogradu i zahvalio se na lijepoj inicijativi.
– Ovo je još jedan način da pokažemo kako smo mi Italijani bliski sa Srbima u različitim situacijama. U ovom slučaju, radi se o zdravlju, što je nešto veoma bitno u svačijem životu. Zahvaljujem i Gradu Beogradu na podršci za Kampus zdravlja u centru grada. Veoma sam zadovoljan… Inicijativa je veoma lijepa i ja sam je snažno podržao. Drago mi je da vidim veliki odziv građana Beograda. Već smo odlučili da je ovo samo početak, prvi korak – rekao je ambasador Lo Kašo.
Upravnik Sektora za kardiovaskularna istraživanja IKVB Dedinje prof. dr Nebojša Tasić kaže da je uvjeren da građani Srbije žele da brinu o svom zdravlju.
O: RADE PRELIĆ / TANJUG
– Veliki broj naših sugrađana je provjerio svoj krvni pritisak, šećer, uradili smo EKG, ultrazvuk štitne žlijezde. Dobili su savjete o ishrani i sve ono što naš HISPA program može da im ponudi. Htjeo bih da poručim kao ljekar, kardiolog i profesor da brinete o svom zdravlju, redovno mjerite krvni pritisak i redovno idete kod ljekara, jer ovo su akcije kada se svi zajedno skupimo da podsjetimo da zdrav čovek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu – kazao je prof. Tasić.
Kampus zdravlja nastao je prije 10 godina u italijanskom Napulju, odakle se proširio po cijeloj Italiji, a ovo je prvi put da se program organizuje van italijanskih granica. Inicijativa je prvobitno nastala iz želje da se naprave besplatni preventivni pregledi protiv raka dojke, a zatim je posvećen svim bolestima.