06. jul – Prijeti kolaps zdravstva – BiH

0
234

BiH prijeti kolaps zdravstva. Kako tvrde iz Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, BiH će napustiti veliki broj ljekara, a nakon što se na poslednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nije raspravljalo o njihovom položaju, platama, statusu…
Ljekari u FBiH mjesecima nemaju reprezentativnost, kao ni kolektivni ugovor. Iz sindikata tvrde da su pokušali da spriječe propast zdravstva, ali da je to sada neizbježno.
– Trebalo se raspravljati o izmenama Zakona o radu, kojim se definitivno potvrđuje pravo doktorima da potpisuju kolektivni ugovor kroz svoj sindikat. Time bi se prekinula neujednačena sudska praksa koja je na sceni. Nažalost, do toga nije došlo. Rezultat ovog potezanja znači nestanak doktora iz Federacije, odnosno BiH – kaže dr Rifat Riad Zaid, predsednik sindikata.
On upozorava da bi posledice mogle biti ozbiljne, a pacijenti ugroženi.
– Jednostavno će nam se desiti da prvo odu najiskusniji i najbolji doktori, a onda i ostali. Takav scenarijo na sceni je u Hrvatskoj, koja je jedina zemlja EU koja nema doktorski kolektivni ugovor. Tamo su već najsloženiji operativni postupci povjereni mladim specijalistima s godinom ili manje iskustva. To je neodrživ proces i znači potpuni prekid operativnih tretmana. Isto je kod nas, s tendencijom da postane gore – navodi dr Zaid.