08. novembar – Galup: Manje Amerikanaca zadovoljno svojim životom

0
238

Osjećanje zadovoljstva sopstvenim životom je opalo među Amerikancima, pokazuje novo istraživanje. Prema Galupovom „indeksu zadovoljstva“, osjećaj sreće i zadovoljstva je opao sa 62,1 iz 2016. na 61,5 u prvih devet mjeseci ove godine. Indeks se mjeri na skali od sto poena, na osnovu pet elemenata a to su – osjećanje da vam život ima smisla, prisustvo članova porodice ili prijatelja koji pružaju podršku, finansijska stabilnost, pitanje da li volite mjesto u kojem živite i dovoljno ste dobrog zdravlja da možete da obavljate svakodnevna zaduženja. Dok pad od manje od jednog poena ne djeluje veliko, Galup navodi da je pad u 2017. u odnosu na prethodnu godinu „statistički značajan i značajno veliki“.
U smislu emotivnog zdravlja, povećao se procenat odraslih Amerikanaca koji osjećaju da su im se svakodnevne brige uvećale, kao i procenat onih koji prijavljuju manjak interesovanja ili uživanja u svom životu.
Manje Amerikanaca nego ranije smatra da im porodica i prijatelji pružaju pozitivnu energiju svakgo dana. Manje njih kaže da postoji “lider u njihovom životu koji im budi entuzijazam u pogledu budućnosti i motiviše u svakodnevnim aktivnostima.”