08. novembar – Srbija ugovorila s Pfizerom upotrebu eksperimentalnog lijeka protiv COVID-a

0
73

Srbijanske zdravstvene vlasti potpisale su s kompanijom Pfizer ugovor o distribuciji eksperimentalnog lijeka protiv COVID-a 19, koji za 89 posto umanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo, saopštio je ministar zdravstva Zlatibor Lončar.

– Mi smo treća zemlja u svijetu koja je potpisala ugovor, dogovorila se s Pfizerom i prvi ćemo imati taj lijek, koji ima 89-postotnu učinkovitost u izbjegavanje bolničkog liječenja i težih komplikacija – rekao je Lončar za Radio-televiziju Srbije, ne navodeći naziv lijeka koji je razvila američka farmaceutska kompanija, prenosi Hina.

Naglasivši da vakcina “i dalje ostaje primarno oružje” u borbi protiv korona virusa, ministar je rekao da se zdravstveni sistem nastoji izboriti da što više ljudi primi vakcinu, a ne da se bilo ko razboli i dođe u fazu liječenja kad se moraju koristiti ljekovi.

On je ukazao na “blago povećanje broja vakcinisanih” otkad su prije dvije sedmice uvedene COVID propusnice i najavio da će država učiniti sve kako bi se povećao broj vakcinisanih i došlo “u jednu sigurnu situaciju na svim poljima” jer je zdravstvo suočeno i s drugim bolestima i potrebama građana da im zdravstveni sistem pomogne. Al Jazeera