09. avgust – Afrička kuga svinja

0
257

Postoji opasnost da se afrička kuga svinja proširi iz Mađarske i Rumunije, gde se zaraza proteklih mjeseci raširila.

Situacija u Rumuniji je pogoršana poslednjih mjeseci, kada je zabilježen veliki broj žarišta i slučajeva afričke svinjske kuge na istoku ove zemlje, što je dovelo do proširenja zaraženog i ugroženog područja ka Srbiji.
– Imajući u vidu izuzetnu otpornost uzročnika i dalje širenje ove bolesti u zaraženim područjima, kao i prenošenje na neinficirane regione, realnost je koje moramo biti svjesni. Zbog toga se moraju preduzimati sveobuhvatne preventivne mjere u kontinuitetu. Kako od strane uzgajivača svinja, tako i kod lovaca, klanica i nadležnih službi. Važno je da građani koji putuju u zemlje gde ima afričke svinjske kuge, budu obaviješteni o načinima prenošenja zaraze. Posebno ukoliko dolaze u kontakt sa divljim i domaćim svinjama ili pri kupovini proizvoda porijeklom od svinja, naročito pršute, pečenice, kobasice i slanine – ističu u Upravi za veterinu.

Bolest nije zoonoza i ne prenosi se na čovjeka, ali je takve prirode da se lako širi i uništavanje životinja je jedina mjera. Zato, ekonomska šteta može biti ogromna.