09. oktobar – Testovi na antitijela pokazali da je inficiranih pet puta više – Finska

0
82

U Finskoj je bilo pet puta više inficiranih koronavirusom nego što su pokazivali službeni podaci u prvom talasu pandemije od marta do juna, objavio je zavod za javno zdravlje ove države.

Službena statistika zasniva se na dijagnostičkim testovima uzoraka iz nosa ili grla osobe sa simptomima, dok se testovi na antitijela sprovode na uzorcima krvi kako bi se utvrdilo ko je bio inficiran.

– Otprilike je bilo do pet puta više infekcija u poređenju sa potvrđenim kliničkim slučajevima – saopštio je finski zavod.

Velika razlika u brojkama uglavnom se objašnjava nedovoljnim testiranjem u prvom talasu pandemije, rekao je šef zavoda prof. Mika Salminen.

Zavod je u aprilu pokrenuo testiranje na antitijela po finskim bolnicama kako bi utvrdio stvarne razmjere pandemije, uključujući i one koji su bili inficirani, ali bez simptoma.

Prof. Salminen kaže da su rezultati pokazali i da je u prvom talasu bilo manje mladih inficiranih nego danas.

Zavod je takođe analizirao komparativne rezultate testova na antitijela iz drugih zemalja i zaključio da su brojke iz Španije bile mnogo veće.

– Na vrhuncu proljećne epidemije, značajno veći broj slučajeva, čak do deset puta, u Španiji je prošao nezapaženo – rekao je Salminen.