28. oktobar – Etika ljekara na ispitu zbog prepunih bolnica – Švajcarska

0
131

Ono što se na početku epidemije dešavalo u Italiji, u Švajcarskoj je ozakonjeno: za oboljele od kovida, a starije od 85 godina i starije od 75 sa pratećim bolestima neće biti mjesta na odjeljenju intenzivne njege.

Protokol koji je izradila švajcarska Akademija za medicinske nauke i švajcarsko Udruženje za intenzivnu njegu usvojen je još 20. marta, mada do sada nije bilo potrebe da se primijeni u praksi. Naslov je vrlo jasan – Trijaža na odjeljenjima intenzivne njege u slučaju oskudice u resursima. O njemu se sada ponovo priča u javnosti jer je švajcarsko zdravstvo pred kolapsom. Odnos je 494,9 slučajeva na 100.000 stanovnika. Dva puta više nego u Italiji i Austriji, pet puta više nego u Njemačkoj.

Pošto je više od 6.000 inficiranih koronavirusom u posljednja 24 sata, švajcarski ljekari će morati da biraju koga će spasiti, tj. kome će dati prednost na intenzivnoj njezi. Na odjeljenju reanimacije tražili da se donesu jasna pravila jer u šok-sobama nema dovoljno kreveta, pa se postavlja pitanje kome dati prednost ako je previše pacijenata. Švajcarski zdravstveni sistem je pred kolapsom, a mada ta zemlji važi za jednu od najcivilizovanijih, ipak će žrtvovati starije ljude.

Prema ovom Protokolu, osobe starije od 75 godina podijeljene su u nekoliko grupa. Kako javljaju italijanski mediji i RSI (Radio Svizzera Italiana), na petoj strani tog dokumenta jasno je rečeno ko neće moći na odjeljenje intenzivne njege ukoliko ne bude mjesta (nivo B): svi koji imaju više od 85 godina, pa i oni koji imaju više od 75 ali i prateće bolesti, kao što su ciroza jetre, hronična bubrežna slabost, kardiovaskularni problemi za koje su predviđena još 24 mjeseca života.

Nivo A podrazumijeva još strože uslove: neće biti mjesta na intenzivnoj njezi za one koji su nedavno imali srčani napad, onkološke bolesti s procjenom da neće živjeti duže od 12 mjeseci, zatim za one što pate od teške demencije, srčanih i degenerativnih bolesti u posljednjem stadijumu.

Dr Andreas Štetbaher, delegat zdravstvene službe u Švajcarskoj, izjavio je da ako se bolest i dalje bude ovako brzo širila, kreveti na intenzivnoj njezi će se popuniti za desetak dana pa će liječenje oboljelih biti nastavljeno prema Protokolu gdje  su isključeni etika i moral prilikom izbora ko može da se liječi na intenzivnoj njezi.