10. septembar – Pokrajinska vlada nastavlja borbu protiv raka dojke – Srbija

0
107

U Srbiji od raka dojke svakog dana umru četiri žene. Godišnje se u toj zemlji registruje oko 4.600 novooboljelih, a 1.600 žena premine od ove bolesti i to je najčešći uzrok prijevremene smrti žena u toj zemlji.

Svaki tumor otkriven na vrijeme je izlječiv, a najznačajnija metoda u ranom otkrivanju tumora dojke je mamografija i zbog toga je, prema riječima pokrajinskog sekretara za zdravstvo Zorana Gojkovića, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo prošle godine pokrenuo projekat Prva mamografija, čiji je cilj da se ženama, prvenstveno u manje naseljenim sredinama, snimanje pokretnim mamografom omogući besplatno, bez uputa i bez zakazivanja.

Rezultat svega je da je za nepunih godinu dana pregledano 3.395 žena, a kod 34 žene je, nažalost, potvrđen karcinom dojke.

Na organizovan skrining mamografijom, koji se godinama sprovodi kod žena starosti od 50 do 69 godina, još uvijek se vrlo malo njih odaziva, pa se zdravstvenim ustanovama javljaju uglavnom tek kad tumor uznapreduje, a ohrabrujući podatak je da je kroz projekat Prva mamografija čak 75 odsto žena prvi put bilo na ovakvom pregledu.

Gojković je naveo da je, ako se tumor otkrije rano, stopa petogodišnjeg preživljavanja veća od 95 odsto i dodao da je zbog toga Pokrajinska vlada nabavila još jedan pokretni mamograf, kako bi što većem broju žena u Vojvodini bio omogućen ovaj preventivni pregled.

Pregledi će se, kao i prethodne godine, organizovati uz podršku domova zdravlja, Kliničkog centra Vojvodine i Instituta za onkologiju Vojvodine, a uskoro se akcija nastavlja na području opštine Žitište.