28. septembar – Ubrzo završavaju istraživanja o soju SARS-Cov-2 – Hrvatska

0
205

Uskoro bi trebalo da se sazna koji soj koronavirusa kruži Hrvatskom. Ovo istraživanje vrijedno 1,5 miliona daće odgovor na ovo pitanje, kao i u povezanost između genetike i težih kliničkih simptoma bolesti, piše Slobodna Dalmacija.

Dr Kristian Vlahoviček, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, sa Zavoda za molekularnu biologiju sa saradnicima sprovodi projekat Varijabilnost sojeva koronavirusa SARS-CoV-2 i genetička podloga domaćina kao biomarkeri za otkrivanje učesnika rizika tokom pandemije COVID-19. Projekat finansira Hrvatska Komora za nauku, a sprovodi se u saradnji s brojnim domaćim stručnjacima, a uključeni su i strani saradnici kao i saradnici iz dijaspore.

Uz pomoć tzv. sekvenciranja analiziraće se genetička informacija osoba inficiranih koronavirusom te sekvenca virusa kod oboljelih. Traži se odgovor na pitanje postoji li povezanost između zapisa u genima i težine simptoma koje razvija osoba pozitivna na virus što će pomoći naučnicima da predvide postoje li za određenu grupu ljudi povećan rizik od razvoja težih simptoma.

Kako navodi dr Vlahoviček, analiziraće oko 200 uzoraka, a oni su uzeti iz tri hrvatske bolnice; KB Dubrava, KB Sestre milosrdnice i KB Fran Mihaljević. Rezultati o soju virusa koji se širi Hrvatskom bi trebali da budu poznati uskoro.