25. septembar – Veliki porast pretilosti tokom pandemije – Slovenija

0
208

Na veliki pad motoričkih sposobnosti i znatno povećanje pretilosti kod djece u Sloveniji za vrijeme epidemije Covida-19 ukazalo je najnovije ispitivanje fizičke spremnosti sprovedeno na više od 20 hiljada učenica i učenika u osnovnim školama.

Analiza laboratorija za dijagnostiku tjelesnog razvoja Fakulteta za sport u Ljubljani, u kojoj su rezultati njihove fizičke spremnosti iz juna ove godine upoređeni sa zadnjim koji su sprovedeni u aprilu 2019., pokazala je da je u tom razdoblju pad motoričke djelotvornosti zabilježen kod dvije trećine djece i da je ona u prosjeku pala za 13 posto.

Udio djece s prekomjernom težinom povećao se istodobno u tom razdoblju za čak 20 posto, što je najviše otkako se prate podaci o pretilosti među mladima i više nego u razdoblju od 2003. do 2007., kad je ta pojava bila najizraženija, a povećanje potkožnog masnog tkiva primjetno je kod više od polovine osnovaca, pokazala je analiza.

– Takvo povećanje broja djece s prevelikom težinom u jednoj godini je nešto nepojmljivo, to se do sada, otkako vodimo ispitivanja, još nije dogodilo – kazao je predstavljajući rezultate studije Gregor Starc, voditelj programa SLOfit – karton sportskog odgoja”, kojim se na Fakultetu za sport već niz godina ispituju fizička kondicija i motoričke sposobnosti mladih.

To je, po riječima autora studije, posljedica restriktivnih mjera u školama u prvom talasu epidemije na proljeće, kad su škole bile zatvorene, nastava se odvijala na daljinu, a bilo je zabranjeno i vježbanje na igralištima, napuštanje mjesta stanovanja te druženje na javnim prostorima.