11. februar – Mijenjaju pravila za prelazak svojih granica – Slovenija

0
56

Ulazak u Sloveniju je sada moguć bez karantina ili negativnog testa na koronavirus za one koji su vakcinisani s dvije doze vakcina protiv covida-19 i one koji su covid-19 preboljeli, te o tome imaju potvrdu lijekara, odlučila je slovenska vlada.

To je promjena u odnosu na dosadašnji režim po kojemu su bez negativnog testa ili obaveznog karantina u Sloveniju mogle ulaziti samo neke kategorije ljudi.

Od trenutka kad su preboljeli covid-19 ne smije proći više od šest mjeseci, a od vakcinisanja drugom dozom vakcine mora proteći najmanje 14 dana.

Ulazak u zemlju na osnovu prirodne imunizacije onih koji su preboljeli covid-19 ili su vakcinisani s dvije doze, pa su isto tako imuni, odnosi se samo na državljane i rezidente članica EU-a i Schengenskog prostora, a ne i za one iz trećih država.

Što se tiče skijališta koja do sada nijesu primala one bez negativnog testa na koronavirus, na njima će se moći skijati s negativnim testom, ne starijim od sedam dana, dok je do sada rok morao biti 24 sata.

Zbog novih mjera očekuje se dolazak skijaša, ali ne mnogo njih jer su zatvoreni hoteli i restorani, ali po novim mjerama dopuštena su okupljanja najviše 10 ljudi.

Zbog poboljšanja epidemiološke situacije u Sloveniji će opet raditi sve trgovine, ukida se zabrana kretanja među opštinama, a obnavlja se i školska nastava u učionicama za sve osnovce i maturante srednjih škola, objavila je vlada.

Svi radnici u trgovinama i servisima moraće se testirati i dalje najmanje jednom nedjeljno, ali će im taj trošak ubuduće pokriti država, kazala je na vladinoj konferenciji za novinare Ajda Cuderman, državna sekretarka u ministarstvu zdravlja.