12. avgust – Crna Gora će samostalno sekvencirati genome koronavirusa

  0
  20

  Crna Gora će, nakon partnerske podrške stručnjaka sa Instituta Robert Koh i Svjetske zdravstvene organizacije, prvi put imati potrebne kapacitete da samostalno sprovodi složene i zahtjevne procedure sekvenciranja genoma SARS-COV-2, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

  Kako se ističe, ekspertski tim Instituta Robert Koh iz Berlina boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori u cilju sprovođenja sekvenciranja genoma SARS-COV-2. Tokom radne posjete je ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović, šefica SZO kancelarije u Crnoj Gori dr Mina Brajović i direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić sastali su se sa predstavnicima Robert Koh Instituta.

  – Borovinić-Bojović se posebno zahvalila Vladi Njemačke kao i ambasadoru Njemačke u Crnoj Gori Robertu Veberu, na kontinuiranoj podršci i jačanju nacionalnog odgovora na pandemiju koronavirusa. Ministarka je istakla da je važno jačanje kapaciteta ovog tipa, najprije jer će znanje stečeno na ovaj način biti važan kapital za jačanje i drugih laboratorija u Crnoj Gori – navode u IJZ.

  Dr Galić je zahvalio predstavnicima Instituta Robert Koh i SZO na podršci, ističući značaj sagledavanja metoda sekvenciranja. Prema njegovim riječima, takve metode će i nakon pandemije pomoći u dijagnostikovanju različitih patogena.

  Podsjećajući da je Kovid odgovor snažan onoliko koliko su jaki dijagnostički kapaciteti u zemlji, šefica kancelarije SZO u Crnoj Gori istakla je da Crna Gora u kontinuitetu insistira na velikom broju testiranja jer, ukoliko znamo gdje je virus – moguće je prekinuti lanac njegove transmisije. Dr Brajović je dodala da je ulaganje u znanje i jačanje kompetencija put održivog odgovora na kovid pandemiju, a u cilju očuvanja zdravlja građana.

  Tokom sastanka, zaposlenima u laboratoriji za Molekularnu bilogiju IJZ koji su stekli znanje za detekciju SARS-COV-2 šefica SZO Kancelarije u Crnoj Gori i predstavnica Robert Koh Instituta, uručile su sertifikate, prenosi CDM.