13. avgust – KCCG mora da ima poseban Kolektivni ugovor kojim će se poboljšati status zaposlenih

  0
  26

  Pored redovnog posla u Kliničkom centru Crne Gore, otprilike nekih 160 ljekara, radni angažman je našlo i u privatnim ordinacijama. Sem toga, veliki broj ljekara svake godine odlazi iz Crne Gore, kako bi bolje uslove potražili u razvijenijim zemljama. Pandemiji korona virusa se ne nazire kraj, novi talas zaraze je stigao u našu zemlju, a crnogorskim medicinarima kasne plate. Na sve to, Vlada je usvojila Odluku o novoj mreži zdravstvenih ustanova u kojoj će biti mjesta samo za zdravstvene ustanove čiji je osnivač država.

  O tome, da li će pacijenti mjesecima čekati na preglede kod specijaliste, da li imamo dovoljno medicinskog kadra i kakav je status zaposlenih u zdravstvenom sistemu, za Portal Analitika govorio je predsjednik Sindikata Kliničkog centradr Nebojša Radonjić.

  Iz Sindikata najveće zdravstvene ustanove u zemlji ističu da su pripremili novi Kolektivni ugovor kojim će se poboljšati status zaposlenih. Prošle godine, u januaru, sa Ministarstvom i prethodnom Vladom, Sindikat je dogovorio povećanje zarada od 12 odsto, plus tri odsto od prvog januara 2021, što je ukupno 15 odsto.

  – KCCG mora da ima svoj posebni Kolektivni ugovor, koji će regulisati prava i obaveze zaposlenih i poslodavca. Kolektivni ugovor je potpuno usklađen sa svim važećim zakonima ove države ali i sa zakonima EU, tako da ukoliko se usvoji neće biti problema ni kada Crna Gora postane članica EU – kazao je dr Radonjić.

  O odlasku ljekara iz Crne Gore, kako ističe Radonjić, govori se već duži vremenski period. Prvobitno je bio aktuelan odlazak u zemlje Bliskog istoka – Irak, Iran, Saudijsku Arabiju.

  – Devedesetih se odlazilo u zemlje Zapadne Evrope. Posljednjih godina aktuelan je odlazak crnogorskih ljekara na kruzere i brodove. U ovom momentu odliv ljekarskog kadra nije zabrinjavajući. Ljekarski poziv je takav da je u određenom momentu negdje više, a negdje manje tražen – navodi dr Radonjić– istakao je dr Radonjić za Portal Analitika.