12. februar – Veći priliv u Brezoviku pacijenata u odnosu na predhodne mjesece

0
61

V.d. direktora Bolnice za plućne bolesti u Brezoviku dr Predrag Pejović kazao je da nema razloga za uzbunjivanje javnosti kad je u pitanju epidemiološka situacija u toj zdravstvenoj ustanovi. Komentarišući informaciju da su korona virusom inficirani pacijenti koji se liječe od tuberkuloze, dr Pejović je rekao da je od njih šestoro, troje sa lakšom kliničkom slikom, dok je troje njih asimptomatsko. U kovid bloku bolnice u Brezoviku, kazao je dr Pejović, nalazi se 50 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, od kojih 37 zahtijeva kiseoničku potporu, dok u postkovid bloku imaju 17 pacijenata.

– Informacija koja je skrenula medijsku pažnju, radi se o pacijentima koji se nalaze na dužem liječenju kod nas, to je inicijalna faza liječenja tuberkuloznih bolesnika koja traje dva mjeseca. Oni su se nalazili u bolnici, teško je ustanoviti izvor infekcije, jer je ona sveprisutna. Preduzeli smo sve mjere prevencije – rekao je dr Pejović.

Podsjeća da je od 1. jula kroz tu zdravstvenu ustanovu prošlo 548 pacijenata.

– Od nas 18 ljekara, 11 je bilo zaraženo. Nekoliko nas je imalo tešku kliničku sliku, 15 sestara, još 15-ak u dijelu nemedicinskog osoblja. Nijesmo bili medijski ispraćeni, sami smo se organizovali. Nadam se da će ovo proteći bez problema – rekao je on.

Kaže i da sada imaju veći priliv pacijenata u odnosu prethodne mjesece: “Recimo jedna noć u septembru je donijela 38 pacijenta”, prenosi TVNK.