11. februar – EU donirala 90 hiljada zaštitnih maski KCCG

0
60

Ambasador Grčke u Crnoj Gori Panayotis Partsos, dr Ljiljana Radulović direktorica KCCG i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Veljo Čađenović

Klinički centar Crne Gore dobio je 90.000 FFP2 zaštitnih maski, koje je donirala Evropska unija u okviru EU Mehanizam za civilnu zaštitu, na zahtjev države Crne Gore. Vrijednost donacije je 360 hiljada eura. Iz EU info centra podsjećaju da je ranije dopremljen i kontingent pomoći iz Slovačke, koji sadrži 15 hiljada PCR testova, 1.000 peškira i 120 ćebadi.

– Ovo je još jedna u nizu potvrda da EU nije zaboravila Zapadni Balkan. Naprotiv, dokazuje da je spremna da kroz razne instrumente daje doprinos u prevazilaženju problema vezanih za pojavu korona virusa na ovim prostorima. Donacija u vidu 90.000 maski FFP2 u vrijednosti od 360.000 eura pomoći će zaposlenima u KCCG da na sigurniji i bezbjedniji način rade zahtjevne i teške poslove, pomažući svima onima kojima se pruža medicinska pomoć u ovoj ustanovi – kazao je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, povodom uručenja donacije.

Troškove nabavke, skladištenja i transporta medicinske opreme u okviru medicinske rezerve EU u potpunosti finansira Evropska komisija. EU koordiniše i sufinansira transportne troškove svih isporuka putem EU Mehanizma za civilnu zaštitu.

– EU nastavlja da pomaže usmjeravanje pomoći za borbu protiv pandemije, unutar EU, ali i u susjednim zemljama koje se takođe bore protiv koronavirusa. Zahvaljujem se državama članicama i državama učesnicama na njihovoj solidarnosti u ovom ključnom trenutku – rekao je evropski Komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

Cjelokupna isporuka maski, kako su kazali, biće stavljena na raspolaganje Kliničkom centru Crne Gore.

– Ovo je još jedna u nizu donacija koja je u Crnu Goru stigla sa relevantnih evropskih adresa, a koju je MUP opredijelio za KCCG. Zahvalni smo na tome, jer se na taj način potvrđuje da država prepoznaje svu težinu i složenost poslova koje obavljamo mi u Kliničkom centru boreći se za zdravlje svakog pacijenta – kazala je direktorica KCCG dr Ljiljana Radulović.

Od marta 2020. godine, EU je izdvojila 53 miliona eura za pomoć odgovoru Crne Gore na pandemiju, uključujući isporuku medicinske opreme, kao i dugoročna ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu i socijalno-ekonomski oporavak zemlje.