25. februar – Stiglo još 5.000 doza ruske vakcine Sputnjik V

0
88

U Crnu Goru stigao kontingent od 5.000 doza vakcine Sputnjik V iz Rusij, saopšteno je iz Vlade.

To je prva isporuka od 50.000 doza koje je Vlada obezbijedila za kupovinu bilateralnim pregovorima. Takođe, Crna Gora narednih dana iz Pekinga kreće kontingent sa donacijom od 30.000 doza Sinofarmove vaccine – saopšteno je iz Vlade.

U ime Vlade Crne Gore na aerodromu pošiljku 5.000 vakcina primili su ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović, ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov, savjetnik za vanjsku politiku predsjednika Vlade Srećko Crnogorac, savjetnica predsjednika Vlade i rukovoditeljka Službe za odnose s javnošću, Andrijana Đordan Aleksandar Sekulić, generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja.

Dr Borovinić Bojović istakla je da je nabavka i isporuka prvih pet od ukupno 50 hiljada vakcina Sputnjik V, koliko je planirano da stigne u Crnu Goru do kraja marta, kao i još 50 hiljada koje treba da budu dopremljene u našu zemlju do kraja drugog kvartala, rezultat bilateralnih pregovora Ministarstva zdravlja, odnosno Vlade Crne Gore, sa stručnim timom koji su činili kompetentni predstavnici ruske vlade i proizvođača vakcina.

Ona je istakla da je, zahvaljujući naporima i direktnim pregovorima dvije vlade, koji su, iako su trajali samo dva mjeseca, bili izuzetno konstruktivni i učinkoviti, prva tranša vakcina Sputnjik V stigla u Crnu Goru. Takođe je iskazala veliku zahvalnost i poštovanje ruskoj Vladi na razumijevanju, spremnosti i doprinosu da vakcine što prije dođu u Crnu Goru.