12. januar – Nedovoljno sna povezano s Alchajmerovom bolesti – Švedska

0
274

U poslednjih nekoliko godina sve je više studija koje se bave proučavanjem sna, dobrobiti spavanja i negativnim posledica nedovoljnog spavanja. Sada je studija sa Univerziteta u Upsali u Švedskoj otkrila da jedna noć nespavanja može značajno da naštetiti našem organizmu, naročito kada su u pitanju muškarci.

Naučnici su ustanovili da se, ako jednu noć ne spavamo, u krvi povećava nivo proteina tau, koji je povezan sa razvojem Alchajmerove bolesti. Studija je pokazala da se zbog jedne besane noći čak i kod mladih, zdravih pojedinaca, naročito kod muškaraca, u krvi povećava nivo tau proteina, što može ostaviti trajne posledice na naše zdravlje.

Tau protein ili t protein pomaže u stabilizaciji unutrašnjeg sastava ćelija mozga. Kod Alchajmerove bolesti nivo ovog proteina je visok, pa dolazi do unutrašnjeg raspadanja ćelija. Kada se velika količina ovog proteina poveže, može doći do Alchajmerove bolesti i demencije. Kod zdrave osobe nivo tau proteina i drugih toksina u mozgu čisti se tokom spavanja. Samim time, nespavanjem, neredovnim spavanjem ili remećenjem ciklusa sna, ometamo čišćenje mozga.