12. jul –Malo poznata venerična bolest MG zabrinula ljekare – Velika Britanija

0
230

Malo poznata seksualno prenosiva bolest MG može da dovede do teških posljedica ukoliko joj se ne posveti pažnja, upozoravaju naučnici. Mycoplasma genitalium (MG) često ne proizvodi simptome kod pacijenata, ali može da izazove upalu karlice, koja kod nekih žena dovodi do steriliteta. Ova bolest se teško uočava, ali ako se pravilno ne liječi može da razvije otpornost na antibiotike. Britansko Udruženje za seksualno zdravlje i HIV je tim povodom izdalo uputstvo za otkrivanje i liječenje MG.

Mycoplasma genitalium je bakterija koja kod muškaraca dovodi do zapaljenja uretre, što uzrokuje bol prilikom mokrenja. Kod žena izaziva zapaljenje reproduktivnih organa (materice i jajovoda) koje se manifestuje bolom, a ponekad i krvarenjem. Dobija se seksualnim odnosom bez zaštite sa nekim ko je inficiran. Kondomi efikasno sprečavaju širenje MG.
U Britaniji je MG prvi put otkrivena osamdesetih godina prošlog vijeka i vjeruje se da pogađa jedan do dva odsto stanovništva.
MG kod mnogih ne izaziva simptome, a ponekad je ljekari miješaju sa drugim veneričnim infekcijama kao što je hlamidija. Liječi se antibioticima, ali bakterija razvija imunitet na ovaj tip ljekova.