13. jul – Kazna od 4,7 milijardi dolara za Džonson & Džonson zbog kancerogenog talka – SAD

0
254

Iz kompanije Džonson & Džonson kažu da je sigurnost talk pudera dokazana decenijama kroz naučna istraživanja. Žene koje su tužile kompaniju Džonson & Džonson zbog talk pudera za koji tvrde da izaziva karcinoma jajnika, dobile su 4,7 milijardi dolara otštete. Ovo je najveća isplata nastala usljed tvrdnji da Džonson & Džonson proizvodi talk koji uzrokuje karcinom.

Porota u američkoj državi Misuri je prvobitno odredila nadoknadu u iznosu od 550 miliona dolara i dodala 4,1 milijardi dolara na ime štete. Presuda dolazi pošto se farmaceutski gigant bori sa oko 9.000 pravnih predmeta koji uključuju njihov prepoznatljivi puder u prahu.
Iz kompanije Dž&Dž rekli su da su duboko razočarani i da planiraju žalbu.
Tokom šestonedeljnog suđenja, žene su objašnjavale da im se pojavio i razvio karcinom jajnika, nakon što su koristile bebi puder i ostale talk produkte tokom decenija. Njihove familije su to potvrdile. Njihovi advokati su tvrdili da kompanija zna da je njihov talk bio kontaminiran azbestom od sedamdesetih godina prošlog vijeka, ali nije upozorila potrošače o rizicima.