13. novembar – Otkrili ljekovitost gljiva u borbi s jednim tipom karcinoma – Hrvatska

0
90

Istraživanje dr Borisa Jakopovića i saradnika o antitumorskim i imunomodulacijskim učincima složenih ekstrakata ljekovitih gljiva objavljeno je u specijalnom izdanju naučnog časopisa Molecules, posvećena translacijskom istraživanju antitumorskih ljekova.

Istraživanje je rezultat saradnje kompanije Dr Myko San i Zdravlje iz gljiva i znanstvenika sa Univerziteta u Zagrebu i Rijeci.

Istraživanje je na pretkliničkom modelu uznapredovalog karcinoma debelog crijeva pokazalo da složene kombinacije ekstrakata ljekovitih gljiva Agarikon.1 i Agarikon Plus ometaju procese nužne za rast i širenje tog tumora te time dolazi do značajno boljeg preživljenja i smanjenja tumora, stoji u saopštenju kompanije.

Jedan od glavnih utvrđenih mehanizama takozvana je ciljana citotoksičnost prema tumorskim ćelijama, a ta specifičnost potvrđena je i neškodljivošću istraživanih ekstrakata prema istraživanim zdravim ćelijama.

Istraživanje na karcinomu debelog crijeva otkriva ključne imunosne antitumorske mehanizme djelovanja preparata iz ljekovitih gljiva Agarikon.1 i Agarikon Plus, stoji u saopštenju.

Antitumorski učinci ljekovitih gljiva istraživani su i u kombinaciji sa standardnom hemoterapijom, te je ustanovljeno da mikoterapija složenim ekstraktima gljiva može pojačati njezine učinke i ublažiti nuspojave.