14. april – Gradiće se Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti sa Operativnim centrom

0
67

U cilju jačanja kapaciteta Instituta za javno zdravlje (IJZ), kako bi se funkcionalno odgovorilo na javno zdravstvene zahtjeve za sve buduće epidemije zaraznih bolesti u državi, Ministarstvo zdravlja (MZD) je od Delegacije EU i Kancelarije SZO u Crnoj Gori, dobilo punu podršku za izgradnju i opremanje Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti sa Operativnim centrom za javno zdravstvene krizne situacije – EOC (Emergency Operation Center) ), koje u cjelosti finansira Evropska unija u vrijednosti od preko dva miliona eura, kao i razvoj informatičkog sistema u području prikupljanja i upravljanja podacima u kriznim situacijama.

– U protekle dvije godine, u uslovima COVID-19 pandemije, koja je proizvela velike gubitke u ljudskim životima u našoj državi i cijelom čovječanstvu i koja još nije u potpunosti savladana, izgradnjom ovog Centra značajno ćemo povećati naše sposobnosti za pravovremen i sveobuhvatan odgovor na sve slične izazove. Istovremeno, poslije dužeg vremena, ostvarili smo uslove za ispunjavanje preuzetih obaveza u poglavlju 28 i intenzivan nastavak procesa evropskih integracija Crne Gore iz oblasti zdravstva – rekla je dr Jelena Borovinić Bojović, ministarka zdravlja.

Stručni saradnik na izradi projekta Operativnog centra za javno zdravstvene krizne situacije i profesor na Fakultetu Humanističkih studija, smjer bezbjednost, UDG, Podgorica, Meša Tahirović kazao je da je još od 2012. godine, u procesu evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore, iskazana potreba izgradnje Centra za upravljanje krizama u našoj državi, zbog kontinuiranog praćenja i pripreme odgovora na moguće krizne situacije u Crnoj Gori u svim oblastima.

Mina Brajović, šefica SZO kancelarije u Crnoj Gori, pozdravila je posvećenost Vlade Crne Gore u realizaciji obaveza koje proizilaze iz ratifikovanog međunarodnog sporazuma – Međunarodni zdravstveni pravilnik – kao okosnice napora za jačanje nacionalnih kapaciteta za prevenciju, pripremljenost i odgovor na zdravstvene krize.

Ona je posebno istakla važnost opredijljenosti Vlade Crne Gore i Ministarstva zdravlja u smislu obezbjeđivanja ulaganja i odživih intervencija radi jačanja zdravstvene sigurnosti i nakon pandemije.

Kao strateški partner Vlade i Ministarstva zdravlja, SZO pruža finansijaku i tehničku podršku u definisanju Plana kroz promovisanje multisektorske saradnje i pristupa “jedinstvenog zdravlja”.

Direktor IJZ dr Igor Galić je rekao da je IJZ, koji pruža tehničku podršku u izgradnji samog sistema budućeg centra, već sproveo niz aktivnosti.