15. januar – Dječji centar za translacijsku medicinu – Hrvatska

0
255

Predsjednik Vlade Andrej Plenković učestvovao je u Banskim dvorima na svečanom potpisivanju ugovora za Veliki projekt Dječji centar za translacijsku medicinu dječje bolnice Srebrnjak. Riječ je o jedinom pedijatrijskom translacijskom centru u Evropi, koji će biti finansiran iz EU fondova sa 432 milijuna kuna, a radi se o najvećem infrastrukturnom projektu iz nauka i zdravstva u regionu. Projekat obuhvata izgradnju nove zgrade i nabavku istraživačke opreme.

Ugovor o finansiranju projekta evropskim novcem iz Operativnog programa Vlade Konkurentnost i kohezija 2014-2020. potpisali su ministrica obrazovanja i nauke Blaženka Divjak, direktor Dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo i direktor Središnje agencije za finansiranje i ugovaranje projekata EU Tomislav Petric. Uz predsjednika Vlade bili su ministrica nauke i obrazovanja Blaženka Divjak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Evropske unije Gabrijela Žalac i ministar zdravlja Milan Kujundžić.

Predsjednik Vlade Plenković je u svom obraćanju istaknuo da je Veliki projekat Dječji centar za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak jedan od ključnih strateških projekata realiziran u okviru sprovođenja evropskih sredstava.