17. januar – Balkan se guši u zagađenom vazduhu

0
267

Zagreb, Sarajevo i Beograd danima se suočavaju sa zagađenjem vazduha koje je opasno po zdravlje ljudi. Zbog zagađenja vazduha u Srbiji sazvan je hitan sastanak.

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr Andrija Štampar stiglo je obaveštenje o preporukama za stanovništvo grada Zagreba, vezano za povišene satne vrijednosti lebdećih čestica u vazduhu (PM₁₀) na mjernoj postaji Zagreb-3 (Dugave), gdje je evidentirano prekoračenje propisane 24-satne granične vrijednosti od 50 μg/m3, poručili su iz Civilne zaštite Grada Zagreba, prenosi zagrebački portal Indeks.

U preventivnu svrhu ovim se putem izdaju sledeće preporuke za osjetljive grupe građana Grada Zagreba:

Savjetuje se izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom vazduhu, posebno uz puteve za sledeće grupe građana: djecu, trudnice, osobe starije životne dobi, osobe oboljele od hroničnih bolesti disajnih puteva i kardiovaskularnih bolesti, osobe narušenog imunološkog odgovora i osobe koje konzumiraju duvan i duvanski srodne proizvode (pušači i pasivni pušači).

Poslednjih nekoliko dana vazduh i u glavnom gradu BiH je zagađen i opasan po zdravlje građana, navodi Klix.ba. Zbog toga je Vlada KS nekoliko puta proglašavala stanje uzbune i predlagala kratkoročne mjere.

Makedonski mediji prenose i da u Sjevernoj Makedoniji postoji trend da se tokom zimskih mjeseci svake godine upozorava na zagađenje vazduha, ali da najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku (SSO) otkrivaju da je ovo samo jedan od mnogih ekoloških problema u zemlji.