15. januar – Na snazi nove mjere – Kosovo

0
68

Vlada Kosova usvojila je predlog Ministarstva zdravlje i usvojila nove mjere u cilju sprečavanja širenja epidemije korona virusa, kojima je predloženo da se one za neke sektore olakšaju, kao i da se produži raspored kretanja u opštinama sa malim, srednjim i visokim rizikom.

Odlukom Vlade u opštinama sa visokim rizikom (preko 150 inficiranih osoba na 100.000 stanovnika nedeljno) zabranjen je građanima izlazak iz kuća od 21.30 do 5.00 sati, osim za hitne i zdravstvene potrebe, dokumentovane na odgovarajući način.

Iz ovih mjera izuzeti su zdravstvo, bezbjednost, pravosuđe, ekonomski operateri i transport robe i usluga, kako bi se osiguralo funkcionisanje lanca snabdjevanja, zatim građevinske kompanije i operateri koji izvode javne radove.

Ekonomskim operaterima i tržnim centrima je dozvoljen rad od 5 do 21 sati, kao i hotelskim i ugostiteljskim službama, dok poslije 21h rade samo uz uslugu „za ponijeti“.

Javne i privatne institucije dužne su da rade samo sa osnovnim osobljem, utvrđenim odlukom svake institucije posebno.

Javnom prevozu je dozvoljeno da koristi do 50 odsto kapaciteta, poštujući pri tome Priručnik za zaštitu od širenja Covid-19.

Taksi vozila mogu da rade sa jednim putnikom na zadnjem sedištu ili trojicom putnika ako su članovi porodice.

Pozorišta, biblioteke, filharmonije, galerije, ansambl baleta, bioskopi, omladinski centri, muzeji, kulturni centri sa grupama i slično, imaju dozvolu da rade samo do 21.00 koristeći do 40 odsto prostora odgovarajućih objekata za sve aktivnosti.

Dozvoljene su sportske aktivnosti u zatvorenom i na otvorenom, gdje tokom treninga u zatvorenom prostoru može da učestvuje do 20 ljudi, a tokom takmičenja do 50 ljudi, uvijek na osnovu lokalnih i međunarodnih sportskih protokola, kao i na osnovu Priručnika za zaštitu od širenja Covid-19.