16. april – Francuz dobio drugo presađeno lice

0
279

Francuski hirurg je uradio drugu transplantaciju lica na istom pacijentu, što nikad ranije nije urađeno, a pacijent se osjeća dobro.

Doktor Loran Lantieri iz bolnice Žorž Pompidu u Parizu je prvi put predsadio novo lice pacijentu Žermou Amonu 2010. kada je Amon bio u srednjim tridsetim. Ali kad je obolio 2015. Amon je dobio ljekove koji su se sudarili sa ljekovima koje je primao protiv odbacivanja transplantiranih organa.
Prošlog novembra tkivo na njegovom presađenom licu je počelo da izumire i doktor Lantieri ga je uklonio.
To je ostavilo Amona bez lica, što je stanje koje je Lantieri opisao kao “mrtvac koji hoda”. Amon nije imao kapke, uši, kožu i nije mogao da govori ili jede. On je ograničeno čuo i mogao je da se izražava samo tako što bi malo okretao glavu, malo pisao.
U januaru kada se pojavio donor za drugo lice Lantieri i njegov tim obavili su drugu transplantaciju lica na Amonu. Prije nego što su ga podvrgli drugom presađivanju ljekari su morali da zamijene svu njegovu krv u proceduri koja je trajala mjesec dana da bi eliminisali potencijalno zabrinjavajuća antitela iz ranijih tretmana.
Lantieri je rekao da će njegov tim uskoro objaviti svoje nalaze u medicinskom časopisu i izrazio nadu da će slučajevi kao Amonov ostati izuzetak.