16. avgust – Srbija kreće s trećom dozom vakcina protiv Covida-19

0
17

Primjena treće doze vakcina protiv covida-19 počeće u Srbiji 17. avgusta, saopštila je srbijanska vlada, i mogu je dobiti građani koji su drugom dozom vakcinisani prije najmanje 180 dana. Tzv. buster dozu mogu primiti svi koji žele, nezavisno o tome spadaju li u grupe kojima je preporučena dodatna vakcinacija. Uslov je da je od druge doze prošlo šest mjeseci, a građani se ne moraju sami javljati, već trebaju da sačekaju poziv eUprave. Moći će da biraju vakcinu, što znači da dopunska doza može biti drugačija od onih kojima su već vakcinisani ili revakcinisani.

U Srbiji trenutno postoje četiri vrste vakcina i svih ima dovoljno, od kineskog Sinopharma i ruskog Sputnjika do vakcina priznatih u EU – Pfizer/BioNTech i AstraZeneca.

Dopunsko vakcinisanje se preporučuje osobama s narušenim imunitetom ili stanjima imunosupresije, primaocima transplantata koštane srži i organa te osobama na hemodijalizi.

Treća doza savjetuje se i starijima od 70 godina, korisnicima domova za starije i ustanovama socijalne zaštite te radnicima u tim ustanovama, kao i građanima koji često putuju u inostranstvo, prenosi Hina.