16. oktobar – Epidemija malih boginja – Kosovo

0
240

U Prištini male boginje ima oko 100 građana, a morbile su odnijele i jedan dječiji život. Epidemija je zabilježena poslije 16 godina. Zavod za javno zdravlje Kosovka Mitrovica prijavio je Batutu četvoro oboljelih, dok je osmoro bilo u dodiru sa oboljelima. Zbog toga je počela primjena mjera pojačanog nadzora na teritriji cijele zemlje i vanredna vakcinacija nevakcinisanih, za početak u Gračanici i okolini. Četvoro oboljelih koje je prijavio Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, nalazi se na bolničkom liječenju.
Epidemiolog Goranka Lončarević sa Instituta Batut objašnjava da je reč o osobama koje su nevakcinisane ili nepotpuno vakcinisane, koje su hopsitalizovane ali u dobrom opštem stanju.
Kada se prijavi epidemija zarazne bolesti, pojačan nadzor podrazumijeva hitnu prijavu sumnje na obolijevanje, laboratorijsko ispitivanje i analizu slučajeva, odgovarajuće bolničko liječenje, a prije svega hitnu vakcinaciju djece u drugoj i sedmoj godini života. Takve mjere sada primenjuje i Dom zdravlja u Gračanici.
Epidemiolozi upozoravju da nismo kolektivno zaštićeni, jer je ukupni procenat vakcinisanog stanovništva, daleko od zadovoljavajućeg. Najmanje vakcinisanih je u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.
– Od 2016. godine zabilježeno je 9.000 oboljelih. U Ruminiji su bila 43 smrtna ishoda, epidemiija je u Makedoniji, Austriji i rizik od transmisije postoji, posebno u ovom jesenjem period – upozorila je Lončarević.