17. avgust – Delta soj stigao u Crnu Goru

  0
  107

  U Crnoj Gori potvrđeno je prisustvo delta soja, saopšteno je iz Insituta za javno zdravlje.

  – Nakon prošlonedjeljne posjete ekspertskog tima Instituta Robert Koh iz Berlina, kada je sprovedena obuka osoblja u IJZCG za sprovođenje sekvenciranja genoma, preliminarno je utvrđeno postojanje delta soja koronavirusa – navodi se u saopštenju.

  Sumnja je potvrđena po pristizanju rezultata iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC – Europenan Centre for Diseases Prevention and Control) kojem su poslati uzorci iz Crne Gore, u okviru Programa pomoći zemljama Zapadnog Balkana u sekvenciranju genoma patogena.

  – Očekivali smo detekciju delta soja u Crnoj Gori već duži period i upozoravali javnost na mogućnost njegovog prisustva. Takođe, naši epidemiolozi su ukazivali na to da će delta soj apsolutno pratiti obrazac ponašanja kao i u svim zemljama u kojima je već neko vrijeme prisutan. Dakle, da će postati dominantan jer se vrlo lako prenosi – pojašnjavaju iz IJZ.

  Delta soj se prvi put pojavio u Indiji u oktobru 2020. godine, dok je u junu 2021. godine u Velikoj Britaniji 90 odsto oboljelih bilo inficirano ovim sojem.

  – Kada je riječ o regionu, delta soj je prvi put registrovan u Republici Hrvatskoj 28. juna, zatim u Republici Sjevernoj Makedoniji, potom u Republici Kosovo 29. juna i nakon toga u Bosni i Hercegovini i u Republici Srbiji 1. jula. 2021. Godine – navodi se u saopštenju.

  Razlika u odnosu na prethodne varijante korona virusa, jeste u tome što se delta soj mnogo lakše prenosi, pa samim tim izaziva infekciju kod većeg broja ljudi.

  – Jedna osoba može zaraziti pet do osam drugih osoba. Ono što je takođe važno naglasiti, jeste, da delta soj pokazuje nešto veću otpornost prema vakcinama u odnosu na ostale sojeve. Zato, koristimo priliku da još jednom podsjetimo građane na važnost vakcinacije, odgovornost i poštovanje mjera jer samo tako možemo zaštiti sebe i druge – zaključuju iz IJZ, prenosi CDM.