17. januar – Izgradnja Centra za forenzičku psihijatriju – Hrvatska

0
261

Klinika za psihijatriju Vrapče je uspješno okončala EU projekt pod nazivom: Izgradnja Centra za forenzičku psihijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 68.308.675,73 HRK iz Evropskog fonda za regionalni razvoj.

Projekat je trajao od 18. oktobra 2016. godine do 29. decembra 2019. godine. Ovo je prvi projekat u programskom razdoblju 2014. – 2020. godine u području zdravstva kojem su dodijeljena bespovratna sredstva iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.
Projektom je osigurano povećanje dostupnosti i kvaliteta liječenja na Zavodu za forenzičku psihijatriju što je ostvareno kroz povećanje prostornih kapaciteta te unaprjeđenje postojećih i razvoja novih načina zaštite forenzičko-psihijatrijskih pacijenata. Navedenim se ostvarilo smanjenje trajanja hospitalizacije forenzičko-psihijatrijskih pacijenata, povećanje efikasnosti njihove rehabilitacije te omogućavanje daljnjeg uključivanja forenzičko-psihijatrijskih pacijenata u društvo.