17. januar – Nemaju ni jedan prijavljen slučaj gripa – Hrvatska

0
85

U Hrvatskoj do sada nije prijavljen ni jedan slučaj gripa niti je u Nacionalnoj laboratoriji WHO-a za grip pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo ove sezone detektovan virus gripa.

– U Evropskoj regiji WHO-a aktivnost gripa je na najnižem nivou – rekao je za Index dr Bernard Kaić, šef službe za epidemiologiju HZJZ-a.

– Od 812.999 uzoraka koji su testirani, samo 415 uzoraka bilo je pozitivno na virus gripa. U uzorcima su detektovani virusi gripa A, podtipovi A(H1)pdm09 i A(H3) te virus gripa tip B. Od 31 zemlje i područja koji izvještavaju o intenzitetu cirkulacije virusa, 27 ih navodi osnovni nivo, a četiri zemlje – Azerbejdžan, Estonija, Litvanija i Srbija – navode nizak intenzitet u nedelji 53/2020 – tumači dr Kaić.

Mada ova sezona gripa u Hrvatskoj i generalno na sjevernoj hemisferi još uvijek nije u punom zamahu, očekuje se da će biti značajno slabija nego što je bila ranijih godina. Takvi trendovi zabilježeni su i na južnoj hemisferi tokom njihove sezone gripa od aprila do jula koja se ove godine podudarila sa širenjem Covida 19. To pokazuju podaci prikupljeni u zemljama južne hemisfere. Osim toga, američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) posljednjih mjeseci zabilježio je istorijsko niske nivoe cirkulacije gripa u međusezoni u SAD-u.

        Za takav razvoj situacije postoji nekoliko logičnih tumačenja. Prvo i najvažnije moglo bi se sažeti u tezu da suzbijanje zaraznijeg Covida 19 pomoću strogih epidemioloških mjera istovremeno suzbija i manje zarazan grip.