17. maj – Doktori okrenuli leđa premijerki – Belgija

0
107

Belgijsku premijerku Sofi Vilems medicinski radnici bolnice Sveti Petar u Briselu dočekali su okrenuth leđa u znak protesta zbog postupka vlade prema zdravstvenom sektoru.

Osoblje bolnice Sveti Petar formiralo je kolonu za doček i okrenulo leđa kolima kojima je belgijska premijerka došla u službenu posjetu ovoj bolnici.

Predstavnici medicinskih radnika u Belgiji ovakav čin objašnjavaju razočaranjem medicinara u postupke belgijske vlade, kako tokom pandemije, tako i generalnim pristupom zdravstvenom sektoru u zemlji. Vlastima se zamjera smanjenje budžeta za zdravstvo, male plate, nedostatak medicinskog osoblja, kao i namjera da se dodatno angažuje nekvalifikovano osoblje, umjesto medicinskih sestra

Bolnica Sveti Petar u Briselu od starta pandemije bila je centralna i referentna ustavnova za potvrđene slučajeve virusa korona, piše Tanjug. Belgija se tokom pandemije korona virusa našla u samom svjetskom vrhu po broju preminulih po glavi stanovnika. Kao jedan od uzroka tome navodi se veliki broj (preko 50 procenata) smrtnih slučajeva zabilježenih u stračkim domovima širom zemlje, od kojih kod mnogih nije postojala zvanična potvrda prisustva virusa korona.