17. novembar – Kolektivni imunitet nije dao rezultate – Švedska

0
81

Švedski premijer Stefan Lofven rekao je da se broj ljudi koji se smiju okupljati smanjuje na osam, s dosadašnjih tri stotine.

– Ovo je nova norma za čitavo društvo. Ne idite u teretane, ne idite u knjižare, ne pripremajte večere za goste. Otkažite – rekao je Lofven na novinskoj konferenciji.

Švedska je privukla međunarodnu pažnju svojim nerestriktivnim mjerama kojima je odgovorila na pandemiju, odbacujući zatvaranje i oslanjajući se na preporuke. Švedska stopa umrlih po glavi stanovnika nekoliko puta je viša od one u drugim nordijskim zemljama, ali opet niža nego u nekim drugim europskim zemljama poput Španije.

Glavni švedski epidemiolog dr Anders Tegnell, arhitekta tzv. “švedske strategije”, nedavno je priznao da je kolektivni imunitet na koronavirus u Švedskoj vjerojatno niži nego što se ranije procjenjivalo. Dr Tegnell, koji je odbacivao zatvaranje i propagirao široku upotrebu maski, takođe je priznao da se zemlja bori s drugim talasom pandemije nakon što je u avgustu rekao da takav scenario nije vjerojatan.

Dr Tegnell je rekao da proljećni talas u Švedskoj vjerojatno nije donio imunitet kakvom su se nadali, dodajući da je broj asimptomatskih infekcija očito bio manji nego što se ranije vjerovalo. Švedska na 10,23 miliona stanovnika ima 177.000 oboljelih od početka pandemije i 6.164 umrlih.

Posljednjih nedelja broj novih slučajeva na dnevnom nivou bilježi rast. Broj hospitalizovanih pacijenata takođe se dramatično povećao. U bolnicama je više od 1.000 oboljelih od covida-19, što je povećanje od 60 posto u odnosu na prošlu nedjelju, izvijestila je državna televizija SVT.

Stopa umrlih od koronavirusa je jedna od najvećih na svijetu u odnosu na broj stanovnika, prenosi Business Insider (prema podacima worldometers.info, ukupno 6.164), prenosi Nova.rs.