18. februar – Sihronizacija mozgova beba i odraslih – SAD

0
294

Kada dvije osobe vide stvari na isti način, za to se često kaže da funkcionišu na istoj talasnoj dužini. Taj koncept nedavno je naučno dokazan kada su istraživači na univerzitetu Kejmbridž ustanovili da se mozgovi odraslih i male djece sinhronizuju kada gledaju jedni drugima u oči, dok pjevaju poznate dječje pjesme.
Dok pjevaju dječiju pjesmu i gledaju se u oči majka i beba na glavi imaju specijalne kape sa senzorima koji prikupljaju njihove moždane talase i šalju ih u kompjuter na analizu.
– Ovo je prvi dokaz da bebe imaju te nevjerovatne sposobnosti da se povežu sa aktivnostima mozga odraslih i mi mislimo da to ima veze sa njihovim sposobnostima da prepoznaju pogled kao znak za spremnost na komunikaciju i spremnost na povezivanje – objasnila je Viktorija Liong koja je na čelu Bejbi-link laboratorije na univerzitetu Kejmbridž.
Moždani talasi 36 parova beba i odraslih osoba jasno pokazuju stepen sinhronizacije između njihovih moždanih talasa u zavisnosti od njihovih kontakata očima. Iznenađujuće otkriće bilo je to da se najveća sinhronizacija dogodila kada je glava odraslih bila okrenuta na drugu stranu ali su njihove oči i dalje gledale u bebine oči.
Bebina namjera da komunicira bila je mjerena brojem i dužinom vokalizacije koju je pravila. Bebe koje su vokalizovale najduže, imale su najjaču sinhronizaciju sa odraslima što bi, kako kažu naučnici, možda učinilo učenje mnogo efektivnijim.
Naučnici kažu da dokazi pokazuju da je sinhronizacija između mozgova beba i odraslih bila još bolja kada su oboje pokazali veću namjeru da komuniciraju.