19. april – Pojavio se falsifikovani lijek za koronu – Hrvatska

0
73

Agencija za ljekove i medicinske proizvode HALMED upozorila je da se izvan EU-a pojavio falsifikovani lijek za covid-19 pod nazivom Lagevrio te su poručili da građani ne nabavljaju taj lijek iz trećih zemalja iz sigurnosnih razloga.

HALMED je upozorenje primio od Švajcarske agencije za ljekove Swissmedic, a zahvaćena je serija lijeka 120821, s rokom trajanja 29. maja 2022. godine. Pakovanje lijeka iz predmetne serije unijela je iz Srbije u Švajcarsku privatna osoba, a istragom je utvrđeno da to pakovanje lijeka ne sadrži djelotvornu materiju molnupiravir.

– HALMED upozorava hrvatske građane da ljekove, iz sigurnosnih razloga, ne nabavljaju iz trećih zemalja te od neovlaštenih osoba. HALMED apeluje da se ljekovi nabavljaju isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima, na kojima se nalaze provjereni i odobreni ljekovi – navodi se u objavi.

Dodaju da su svi ljekovi koji trenutno imaju važeće odobrenje u liječenju bolesti covid-19 namijenjeni za korištenje u bolnicama te da niti jedan nije namijenjen za primjenu kod kuće.

Navode da do sada nijesu primili ni jednu prijavu sumnje na falsifikovani lijek.

U slučaju bilo kakve sumlje u pojavu falsifikovanog lijeka, potrebno je obavijestiti HALMED putem adrese elektroničke pošte krivotvorine@halmed.hr – navode u objavi. Hina