19. februar – Obavljena prva transplantacija matičnih ćelija – Srbija

0
267

U Institutu za majku i dete obavljena prva transplatacija matičnih ćelija iz krvi pupčanika donora. Načelnica Sterilnog bloka-transplantacija, Instituta za majku i dete, Dragana Vujić kaže da za uspjeh transplantacije mora da postoji određen broj mladih ćelija po kilogramu tjelesne mase primaoca. U Institutu za majku i dete prošle godine uradili su 24 transplantacije. Šesnaestoro pacijenata dobilo je neophodnu pomoć zahvaljujući davaocima, a osmoro su sebi sami bili donori. Od početka godine urađene su četiri transplantacije.

Praktično ovo je prva takva transplantacija u regionu, i prva transplantacija kod djeteta oboljelog od mukopolisaharidoze u regionu. Na taj način je transplantacioni tim ovladao svim tehnikama, i praktično sada radimo sve oblike transplantacije – kaže Vujićeva.

Matične ćelije iz krvi pupčanika, koštane srži, ili periferne krvi koristi se u liječenju određenih oblika leukemije, bolesti limfnih žlijezda, kod neuroblastoma – najmalignijeg tumora dječijeg doba. Pomažu i kod slabosti imunosistema i autoimunih bolesti, kod urođene malokrvnosti, slabosti koštane srži, određenih retkih bolesti.