17. februar – Javne liste pomogle da ljekari brže i bolje rade – Srbija

0
258

Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje objavljivaće svakog petka na svojim sajtovima spisak zdravstvenih ustanova koje ne obezbjeđuju dovoljan broj termina za preglede preko IZIS-a, ali i onih koje ne ažuriraju liste čekanja.
Tako će bolnice i domovi zdravlja koji, prema evidenciji RFZO, neredovno ažuriraju liste čekanja, biti javno objelodanjeni, a iz Ministarstva zdravlja kažu da je ovo samo početak strategije za uređenje zdravstvenog sistema države.
– Ideja je da se svi planovi koje je ministarstvo zacrtalo doslovce i sprovode, odnosno da se smanje liste čekanja, kao i da se zakazivanje kroz Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) sprovodi onako kako je planirano.
Kada kroz ovaj metod uvidimo da neka zdravstvena ustanova zaista ne radi svoj posao, biće uvedene i druge mere sankcionisanja ovog problema. Stvar je direktora tih ustanova da sprovode politiku ministarstva, a ako to ne poštuju, naravno da će biti posledica i po njih i po ustanovu koju predstavljaju – objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja.