19. mart – Transplantacija matičnih ćelija tretman nade za multiplu sklerozu

0
427

Međunarodno ispitivanje pokazalo je da transplantacija matičnih ćelija može da donese velike pozitivne promjene za mnoge oboljele od multiple skleroze, izjavili su ljekari koji su učestvovali u toj analizi. Rezultati međunarodnog ispitivanja pokazuju da ta transplantacija može da zaustavi bolest i ublaži simptome. Procedura se sastoji u tome da se uništi imuni sistem pacijenta pomoću ljekova za rak i sistem se zatim ponovo podigne pomoću transplantacije matičnih ćelija. Nešto više od 100 pacijenata učestvovalo je u ispitivanju u bolnicama u Čikagu, SAD, Šefildu u Britaniji, Upsali u Švedskoj i Sao Paolu u Brazilu. Svi su oni imali multiplu sklerozu sa smjenjivanjem perioda vraćanja bolesti i dugotrajnog povlačenja znakova oboljenja, odnosno remisije. Privremeni rezultati objavljeni su na godišnjem sastanku Evropskog društva za transplantaciju kostiju i koštane srži u Lisabonu.

U ispitivanju su pacijenti dobijali ili terapiju ljekovima ili transplantaciju matičnih ćelija terapijom HSCT. Pacijenti u grupi koja je primala transplantirane matične ćelije primijetili su smanjenje onesposobljenja, dok su se simptomi pogoršali u drugoj grupi. Poslije godinu dana zabilježen je samo jedan slučaj vraćanja bolesti u grupi koja je tretirana matičnim ćelijama u poređenju sa 39 iz druge grupe koja je primala ljekove. Poslije praćenja pacijenata u prosjeku tri godine, transplantacija nije uspjela kod tri od 52 pacijenta (šest odsto), u poređenju sa 30 od 50 pacijenata (60 odsto) iz kontrolne grupe koja je tretirana ljekovima.

Prof. dr Ričard Bert, vodeći istraživač na univerzitetu Nortvestern u Čikagu rekao je da su podaci zapanjujući u prilog transplantacije u odnosu na najbolje raspoložive ljekove.