30. mart – Ministar traži medicinske radnike iz inostranstva – Njemačka

0
383

Resorni ministar Jens Špan hoće u Njemačku da dovede više kvalifikovane medicinske radne snage iz inostranstva. Njemačkoj je trenutno potrebno 17.000 njegovatelja, medicinskih sestara i tehničara.
U Njemačkoj ima sve više starih osoba kojima je potrebna pomoć njegovatelja. Ali, u zemlji ih nema dovoljno. Ministar zdravstva Jens Špan kaže da bi pomoć mogla da se nađe u susjednim zemaljama Evropske unije.
– Najbliža opcija je pozvati njegovatelje iz susjednih zemalja Evropske unije. To je omogućeno slobodnim kretanjem radnika unutar EU – rekao je Špan, ali nije objasnio na koji način njegovo ministarstvo tome želi da doprinise.

Najamni radnici i ovoj branši zarađuju mnogo manje od regularno zaposlenih. Kada je u pitanju puno radno vrijeme, mjesečna bruto plata u oblasti njegovateljstva, hitne službe ili akušerstva krajem 2016. godine iznosila je 3.203 evra – za najamne radnike plata je bila manja i iznosila je 2.579 eura.
Bruto mjesečna plata za zaposlene u gerijatrijskoj njezi za puno radno vrijeme iznosila je krajem 2016. godine 2.436 evra, a za najmne radnike 2.131 eura.