20. februar – Slovenija skoro za sve ukida kovid potvrde

0
128

Slovenačka vlada je donijela odluku o ukidanju kovid potvrda i samostestiranja učenika, prenijela je agencija Hina.

– Napuštamo provjeru PCT statusa (preboljeli, vakcinisani i testirani), osim u bolnicama, staračkim domovina, zatvorima i sličnim ustanovama – izjavio je novinarima poslije sjednice vlade slovenački ministar zdravlja Janez Poklukar.

Dodao je da je već na snazi odluka po kojoj više nema provjera kovid statusa na granicama pri ulasku u Sloveniju. Testiranje u školama se takođe ukida, ali učenici u razredu i dalje treba da nose maske.

Poklukar je rekao da je vlada odlučila da se intenzivno nastavi sa prilagođavanjem mjera epidemiološkoj situaciji koja se popravlja, ali da i dalje treba primjenjivati osnovne protivepidemijske i higijenske mjere.

Potrošači i zaposleni u raznim djelatnostima od više neće kovid potvrdama morati da dokazuju svoj status pri ulasku u preduzeća, trgovine, u restorane niti u ostalim uslužnim djelatnostima.

– I dalje ćemo pratiti epidemiološku situaciju, ako bude potrebno neku ćemo mjeru dodati ili ponovo uvesti, no nadam se da to neće biti potrebno – rekao je Poklukar. Beta