20. maj – U protekle tri godine znatan rast plata zaposlenih u zdravstvu – BiH

0
62

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je da su plate svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj u protekle tri godine znatno povećane, što govori o stalnom unapređenju njihovog socio-ekonomskog položaja.

Prema podacima zdravstvenih ustanova, od septembra 2019. godine, sa posljednjim povećanjem cijene rada koje će se primjenjivati od maja ove godine, prosječna osnovna neto plata medicinskih sestara sa srednjom stručnom spremom uvećana je za 38,9 odsto, odnosno za oko 290 KM.

U istom periodu uvećana je i prosječna osnovna plata doktora medicine, za oko 36,4 odsto, odnosno za 480 KM. Imajući u vidu da se povećanjem osnovice povećavaju i iznosi drugih naknada poput radnog staža, dežurstva, pripravnosti i slično, na koje zaposleni u zdravstvu ostvaruju pravo, iznos ukupnih primanja je veći.

Kada su u pitanju nemedicinski kadrovi, najznačajnije uvećanje plate u ovom periodu, od oko 39,7 odsto, imali su upravo zaposleni sa najnižim primanjima, čije plate su povećane za 175 KM. Srna