20. novembar – Dvostruko više je umrlih i hospitalizovanih od Covida nego kritično bolesnih od gripe

0
80

Rezultati studije objavljeni u časopisu Annals of the American Thoracic Society ukazuju na to da je kod pacijenata koji su hospitalizovani zbog Covida-19 stopa smrtnosti bila dvaput veća nego kod kritično bolesnih od gripe.

Covid-19 često se upoređuje s gripom jer obje respiratorne infekcije imaju slične simptome, mogu se pojednostavljeno opisati kao blaga bolest ili kao teška respiratorna insuficijencija, u nekim slučajevima sa smrtnim ishodom.

No američki naučnici su sproveli studiju koja je pokazala da je među pacijentima hospitalizovanim na odjeljenju intenzivne zaštite zbog Covida-19 smrtnost bila dvaput veća nego kod kritično bolesnih osoba s gripom i to u omjeru od 40 posto prema 19 posto, nezavisno o životnoj dobi pacijenta, polu, komorbiditetima i težini bolesti.

Vjeruje se da je ovo prva studija sprovedena u Sjedinjenim Državama kojom su upoređivani klinički simptomi bolesti, laboratorijski rezultati i zdravstveni ishod među pacijentima oboljelim od Covida-19 i od gripe.

Glavna autorica istraživanja, dr Natalie Cobb, pulmološkinja i stručnjakinja za intenzivnu zaštitu na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Washingtonu i njezine kolege proučili su medicinsku dokumentaciju 65 kritično bolesnih pacijenata s covidom-19 i 74 onih s teškom gripom tipa A ili B koji su primljeni na odjeljnje intenzivne zaštite bolnica u Washingtonu između 1. januara 2019. i 15. aprila 2020.