21. novembar – Naučnici otkrili da Covid može biti iskorijenjen za šest nedjelja – SAD

0
73

Nova studija koju su sproveli istraživači Škole za javno zdravlje Harvarda – T.H Čan i Univerziteta u Koloradu – Boulder tvrde da bi sveobuhvatni brzi test za Covid-19 mogao da zaustavi epidemiju u roku od šest nedjelja.

Studija, objavljena u časopisu Science Advances, sugeriše da bi brzi testovi, iako manje pouzdani, mogli da omoguće organima javnog zdravlja da se oslanjaju na ciljanije intervencije, umjesto na blokade ekonomije, ako budu široko obavljani.

Brzi, jeftini testovi mogu promijeniti rezultate za nekoliko minuta, a ne da se izgube dani po raznim laboratorijama. Ako bi polovina američke populacije bila testirana tokom jedne sedmice, oni koji su pozitivni, bili bi izolovani od ostatka, promjena bi bila ogromna, rekli su istraživači.

– Velika slika koju smo stekli je da, kada je javno zdravlje u pitanju, bolje imati manje osjetljiv test sa rezultatima sada, nego osjetljiviji test sa rezultatima sjutra – rekao je Daniel Larmor, profesor računarskih nauka na CU Boulder i vodeći autor studije.

Na osnovu matematičkog modeliranja, brzo testiranje tri četvrtine gradskog stanovništva svaka tri dana smanjilo je broj inficiranih za 88 %, “što je dovoljno da epidemiju gurne ka izumiranju u roku od šest nedelja”, navodi se u studiji.