20. oktobar – Japanci uskoro neće biti najdugovječniji narod

0
295

Španija će do 2040. godine da prestigne Japan i zauzeće prvo mjesto na tabeli kada je riječ o očekivanom životnom vijeku u svijetu. S druge strane, SAD će doživjeti veliki pad na ovoj rang-listi, pokazuju nova istraživanja. Ljudi u Španiji će živjeti u prosjeku 85,8 godina, dok će u Japanu to biti 85,7, Singapuru 85,4 i Švajcarskoj 85,2. Sjedinjene Američke Države će imati najveći pad u rangiranju svih zemalja sa visokim dohotkom, i to će sa 43. u 2016. godini pasti na 64. mjesto do 2040. godine, sa prosječnim očekivanim životnim vijekom od 79,8. SAD će preuzeti mjesto koje trenutno zauzima Kina, koja se penje sa 29. na 39. mjesto na tabeli.

Amerikanci će živjeti samo 1,1 godinu duže u prosjeku 2040, u odnosu na 2016. godinu, a to je znatno ispod prosječnog globalnog porasta od 4,4 godine u istom periodu.

– Bez obzira na to da li vidimo značajan napredak ili stagnaciju zavisi od toga koliko dobro ili loše se zdravstveni sistemi bave ključnim okidačima bolesti – rekao je Kajl Forman, direktor naučnih podataka na Institutu za mjeru zdravlja i evaluaciju (IHME) i vodeći autor istraživanja. Istraživanje je pokazalo da mediteranska ishrana može da produži život ljudi.

Španija je jedna od nekoliko evropskih zemalja u kojima se zdravstvena zaštita finansira iz poreza. Zdravstveni sistem ove zemlje sedmi je najbolji na svijetu, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije.