22. maj – Bacaju stare cigarete – EU

0
301

U skladu sa duvanskom direktivom EU, kao i Zakonom o ograničenju uporabe duvanskih i srodnih proizvoda u cijeloj EU ne smiju se prodavati paklice ili paketići duvana za motanje ako zdravstvena upozorenja na njima ne čine 65 odsto prednjeg i zadnjeg dijela pakovanja.
Iz upotrebe izlaze i cigarete sa aromama, poput mentola, vanile ili bombona kojima se prikriva ukus i miris duvana, osim onih koji drže više od 3 odsto tržišta. U tom će se slučaju njihova zabrana primijenjivati od 2020. godine.
Zabranjena su i pakovanja u obliku kozmetičkih proizvoda poput šminke ili parfema, kancerogeni, mutageni i neurotoksični dodaci štetni već u nezapaljenom duvanu, dok se na kutijama više ne dozvoljava navođenje količine katrana i nikotina kako ne bi doveli u zabludu potrošače da koriste zdravije cigarete.
Direktivom EU prvi put se regulišu e-cigarete. Međutim kako je članicama ostavljeno da same odluče hoće li ih tretirati kao medicinski ili duvanski proizvod mnoge članice su odabrale najrestriktivniji model u EU. E-cigarete su sasvim izjednačene sa konvencionalnim što znači da se zabranjuje njihova upotreba svuda gde je zabranjeno i pušenje. Zabranjuje se i njihovo izlaganje u prodajnim prostorima.